Preskoči na glavni sadržaj

Bosna - Portugal 0-0

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBygh-Y029Fh_DGcMjneMO9wJkwW3_E6u2ZT2wPNsLMAb-inhi7UdYnblkBe3s0mH032mNwmzbiVgZu5V6zKSEZAUbIXB7qU263ezf4XfgImeunzkX91jNikD-m3McBzCFugYPn4dEKEPZ/s637/bih_por.jpg.jpg

U prvoj utakmici doigravanja za odlazak na Evropsko nogometno prvenstvo, koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj, reprezentacija BiH i Portugal odigrali su nepopularnih 0:0.


Suparnici su počeli ofanzivno. Već u 9. minuti svoj šut je oprobao Meireles, ali je bio neprecizan.
Nakon sjajanog centaršuta Ronalda u 16. minuti kapiten Spahić je otklonio opasnost. Nekoliko trenutaka kasnije jedan od najboljih nogometaša današnjice Cristiano Ronaldo pravi solo prodor, ruši ga Salihović koji dobija žuti karton i neće igrati u Lisabonu. Pomenuta akcija gostima nije donijela ništa konkretno.

Opasni Ronaldo

U 19. minuti Postiga je pokušao iznenaditi Begovića, ali bio je neprecizan. Sedam minuta kasnije - novi duboki uzdasi na tribinama, Ronaldo je ''promiješao'' odbranu Zmajeva. No, u posljednjem trenutku njegov šut blokirao je Zahirović i vjerovatno spasio čist pogodak.

Samo nekih šezdeset sekundi kasnije opet opasnost od igrača Real Madrida, ovaj put sjajno asistira za Nanija, međutim, Salihović klizećim startom loptu izbacuje u korner. Portugalci su konstantno napadali. U 37. minuti opasan Ronaldov slobodnjak odlazi preko gola.

Posljednja prijetnja ''evropskih Brazilaca'' u prvom dijelu desila se u 43.minuti. Zahirović je pogriješio, ali je Begović u posljednjem trenutku pokupio loptu ispred Ronalda.
Prvi dio završen je 0:0. Naši su bili bezopasni.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0Zvh3ZQUiB21DeV1shvdTHdgd4u41bY89ioClqp6TUHP-tx_DYcvu2RfQM-omNOhTcqz5x2hXGWStJT_qm432gNBoI63xv4MEo8iYhN46TfRKNXf8IfBEjm2cPKqTgN4P7nj_BaVk-tj5/s638/bih_port.jpg.jpg

Sjajna prilika za Ibiševića

U nastavku su izabranici Safeta Sušića krenuli ofanzivnije, ali su gosti opasno zaprijetili u 51.minuti. U sjajnoj prilici bio je Ronaldo, ali je šutirao pored gola.

U 56. minut Salihović je u šesnaestercu gostiju pronašao Pjanića koji se ''spetljao''. Dvije minute kasnije Postiga nije precizan iz odlične pozicije i ostaje 0:0.

Polovinom drugog poluvremena selektor Sušić vrši dvije izmjene. Umjesto Medunjanina ušao je Maletić, dok je Salihovića zamijenio Ibišević. U 72.minuti je šutirao Džeko, ali preko gola. Potom je zaprijetio Ibišević, ali nije na najbolji način zahvatio loptu.

Vedad Ibišević imao je u 80. minuti izvanrednu priliku, našao se sam ispred gola Portugala, ali ipak šutira preko gola.

Lulić je u 90. minuti odlično intervenisao ispred Ronalda, ipak, ostalo je 0:0. Utakmica u Lisabonu, koja se igra u utorak, odredit će putnika na Euro 2012.

BiH – Portugal 0:0
Stadion Bilino polje. Gledalaca: 15.000. Sudija: Howard Webb (Engleska). Žuti kartoni: Salihović (BiH), Postiga (Portugal).
BiH: Begović, Jahić, Spahić, Salihović (od 67. Ibišević), Rahimić, Medunjanin (od 67. Maletić), Zahirović, Pjanić, Misimović (od 86. Ibričić), Lulić, Džeko. Selektor: Safet Sušić.
PORTUGAL: Patricio, Alves, Pereira, Pepe, Coentrao, Velaso, Meireles (od 82. Micael), Moutinho, Nani, Ronaldo, Postiga (od 65. Almeida)


Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima. Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje. Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi... Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je