Preskoči na glavni sadržaj

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig0joDA4sGmGTy1obp7GvDlslzTenQ8ukuTeBA-gXriwD_bfiQ36kDBXiUjUNVQ_DliazNYJAsL64991BXajcKJ878gSzM4Gy7gqXX5P-ikuKLsRovdSV8kNW-CrAuWM7mxKf_BaVn2Mc1/s637/port_bih.jpg.jpg

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima.

Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje.

Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi...

Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je iz mjeseca u mjesec sve jača, takva je da su od nje javno strepili veliki Francuzi i Portugalci. Imamo državni tim koji svojim kvalitetom, polako, ali sigurno uspijeva ujediniti «razorenu» zemlju.

Ah, taj baraž!? Valjda uskoro opet nećemo igrati u doigravanju za velika takmičenja, u kojem grizemo nokte, smršavimo po pet kila po utakmici. Valjda ćemo izboriti direktan plasman na Mundijal 2014 u Brazilu. Valjda, valjda, valjda... No, otom - potom.

Da. Nikako od njega pobjeći. Ah, taj baraž!? Ovaj posljednji pokazao je i da naši igrači ne funkcioniraju najbolje pod pritiskom. U Zenici smo po teškom terenu pružili dobar otpor favoriziranom rivalu. Pogotovo u drugom poluvremenu, kada smo iz dvije 100 posto šanse Ibiševića mogli doći do pobjede. Nažalost, napadač Hoffenheima nije ih iskoristio. Onda smo stigli pred 90 minuta odluke. Jedan po jedan naš igrač, iz ovog ili onog razloga, «pucao» je na «Lužu». Ovako...

Asmir Begović (ocjena za igru: 5,5)
Za golmana koji popije «šesticu» u jednoj utakmici teško se može reći da je dobro branio. Ipak, na dušu mu se može staviti samo drugi primljeni gol, kada ga je Nanijev dalekometni projektil iznenadio i završio pod prečkom. Imao je nekoliko zavidnih intervencija.

Emir Spahić (6)
Bio je najbolji u zadnjoj liniji koja je šest puta kapitulirala. Dao je gol iz ofsajda, ali ko te pita kada je sudija Stark pokazao na centar.

Sanel Jahić (5)
Na «Lužu» ni sjenka iz prvog meč u Zenici. Uklopio se u sivilo tima. Posebno upečatljivo ostalo je kako je bio fizički inferioran u nekoliko duela sa Portugalcima, koji su ga trčeći sa loptom sa lakoćom prošli.

Adnan Zahirović (5)
U Zenici veoma dobar, u Lisabonu loš. Očito, platio je danak neiskustvu, a u većim dijelovima utakmica igrao je na desnom boku, poziciji na kojoj rijetko nastupa.

Saša Papac (6)
Iscrpljen od stomačnih tegoba, koje su ga mučile danima uoči meča u Lisabonu, na «Lužu» dao je svoj maksimum. Bio je među boljima u timu loših.

Elvir Rahimić (5,5)
Šteta zbog majstora. Vjerovatno, jedna od njegovih zadnjih utakmica u dresu reprezentacije. U Lisabonu ni on nije bio na visini zadatka. Nije ni fizički izdržao, pa je zamijenjen u drugom poluvremenu.

Haris Medunjanin (5)
U Zenici, a pogotovo u Lisabanu nije bio pravi. U igri u kojoj je evidentno bio nervozan dao je nekoliko poprečnih lopti, što su Portugalci itekako koristili.

Miralem Pjanić (5)
Razočarao je u Zenici. Mislilo se teren mu nije odgovarao kao i svim igračima oba tima. Iako smo od njega puno očekivali na tepihu «Lužu» nije pokazao ništa.

Senad Lulić (5)
Borben i požrtvovan. Na «Lužu» indirektno natjerao je Coentraa da napravi penal (u skoku igrao rukom). Ipak, napravio je veliku glupost. Prigovorio je sudijama, nakon što smo primili treći gol u 53. minutu meča, pa je u Lisabonu dobio crveni karton. Svojim saigračima učinio je tako «medvjeđu uslugu», te smo sa igračem manje do kraja utakmice doživjeli «golgotu».

Zvjezdan Misimović (6)
Fudbalskim žargonom rečeno, u Lisabonu se «nudio». Htio je, imao veliku želju da izbori plasman na EP. Zabio je iz penala za 1:2. U sredini je bio naš najučinkovitiji igrač, ali sam nije bio u stanju kreirati igru protiv boljeg protivnika.

Edin Džeko (6)
Najveća je žrtva kvalifikacija za EURO 2012. Selektor Sušić «dozvolio» mu je da igra samo u 20-minuta zeničkog duela, kada je igrao sa dva špica, tj. u napadu i sa Ibiševićem. Tada smo i napravili dvije šanse. U ostalih 160 minuta okršaja sa Portugalcima Džeko se «hrvao» i vodio bespoštednu borbu sa Pepeom i Alvesom, ali i njihovim pomagačima u markiranju našeg najopasnijeg igrača. Uz svu Džekinu genijalnost i fizičke predispozicije, objektivno, nije mogao više u formaciji i taktici koju smo demonstrirali u Lisabonu, ali i na Bilinom polju.

Darko Maletić (6)
Ušao je u igru u 57. minutu umjesto veterana Rahimića. Bio je borben, pokazao da je možda u lisabonskom duelu od prvog minuta trebao igrati na poziciji desnog bočnog, umjesto neiskusnog Zahirovića. Upisao je i asistenciju za gol Spahića. I u Zenici unio je živost u igru bh. tima.

Muhamed Bešić (-)
Ništa! Zamijenio je u 64. minutu u Lisabonu Pjanića. Nije se praktično ni «vidio» na terenu. Mlad je i njegovo vrijeme tek dolazi...

Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na