Preskoči na glavni sadržaj

Bosna - Luksemburg 5:0

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5QjkJSSTdNeuOAxda31w2ULcSGRG4W9U70xFoA3i3QL9RONTa6CqkAFf_qemPnhpPEwlhUmlVAcqPnIQ7dP4Sn3E1nNNrgW-S0cAhTL_IvskZNdf5cgHoOvZFgkctBGGJM_hv7H5joJFd/s637/007_bih_lux.jpg


Bravo selektore! Bravo momci! Bravo publiko! Luksemburg je deklasiran večeras sa 5:0 na Bilinim Polju i sada konačno možemo sve misli usmjeriti ka Parizu gdje će naša reprezentacija protiv Francuske pokušati izboriti direktan plasman na EP.

Naši momci su uradili ono što je selektor Safet Sušić i tražio. Riješili su utakmicu u prvom poluvremenu što nam je donijelo siguran plasman u baraž, ali i priliku da se borimo sa Francuzima za direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

Uslovi za igru na Bilinom Polju bili su veoma teški, teren je bio natopljen vodom. No, to nije poremetilo naše Zmajeve. Potpuno smo dominirali od prve minute. U 4. minuti šut Džeke odbranio je Joubert, a nakon toga Pjanić je bezuspješno pokušao iz slobodnogudarca.

Dijamant je u 11. minuti šutirao sa 20-ak metara, ali lopta je otišla pored desne stative. Međutim, samo dvije minute kasnije došli smo do prvog gola. Ibišević je lijepo pronašao Mujdžu koji je uputio centaršut, a Džeko je udarcem glavom poslao loptu iza leđa golmana Luksemburga.

Trebale su nam dvije minute da postignemo još jedan pogodak. Dosuđen je slobodan udarac na nekih 20 metara, a kraj lopte su se našli Pjanić i Misimović, dva sjajna izvođača prekida. Publika je skandirala "Miske, Miske", tako da je veznjak moskovskog Dinama šutirao i postigao prelijepo gol.

Ibiševića je u 21. minuti u šesnaestercu oborio Bukvić i dosuđen je penal. Odgovornost je preuzeo Misimović i laganim udarcem loptu poslao u jednu stranu, golmana u drugu. Zmajevi su i nakon trećeg gola nastavljali napadati. Sjajan šut Džeke u 29. minuti odbranio je luksemburški golman.


Lulić je u 36. minuti sjajno prošao po lijevoj stran i ušao u šesnaesterac i uposlio Pjanića koji je na rubu kaznenog prostora loptu zahvatio volej udarcem i poslao ju u gostujuću mrežu. Misimović se u 43. minuti na lijevoj strani fenomenalno oslobodio svog čuvara, zatim centrirao, a udarac Papca odbranio je Joubert.

Odmah početkom drugog poluvremena Pjanić je sam izašao na golmana gostiju, ali je nesebično, s namjerom da Misimović postigne hat-trick, poslijedio loptu do veznjaka Dinamo Moskve, koji iz stopostotne prilike šalje loptu pored gola. Ipak, Zmajevima nije trebalo mnogo igre u drugom poluvremenu da bi postigli još jedan pogodak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxVIWunperaneigj3LH5YYNVvejDCm93DTEc2-pn6mAC9DqncMlnKtPjT28nb03ek54_HwN_DY6_dkeguduloKw_7FhtgwH8edvv5Y4-7DYRTWl47iGuY2mvbvi2vN8HPGGJZTldwfGA5N/s637/008_bih_lux.jpg

Samo nakon šest minute igre u drugom dijelu Pjanić je dobro ubacio, a lopta dolazi do Misimovića koji ju proslijeđuje do Medunjanina, a veznjaku Maccabi Tel Aviva nije bilo teško da postigne peti gol za našu reprezentaciju. Pet minuta kasnije Ibišević se našao oči u oči sa Joubertom, ali bio je neprecizan sa nekih desetak metara.

Sušić je u drugom dijelu priliku dao Zahiroviću, Ibričiću i Maletiću, koji su zamijenili Rahimića, Medunjanina i Lulića. Džeko je u 72. minuti bio blizu svog drugog gola. Misimović se poigrao sa svojim čuvarima i centrirao, a napadač Manchester Cityja bio je kratak. Gosti su pokušali u 77. minuti, a sa nekih 25 metara pokušao je Joachim, no Begović je bio siguran.

U finišu susreta tempo je splasnuo, što je i logično, jer Zmajevima treba svježina za Francuze. Ibričić je u 80. minuti imao dobru priliku, ali bez promjene rezultata. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka na semaforu je stajalo 5:0 i konačno možemo početi pričati o Francuzima i mogućnostima za direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

BiH - Luksemburg 5:0

Strijelci: (Džeko 12', Misimović 15', 22', Pjanić 36', Medunjanin 51')


BiH: Begović, Mujdža, Lulić (od 66. minute Maletić), Spahić, Papac, Rahimić (od 59. minute Zahirović), Pjanić, Misimović, Medunjanin (od 65. minute Ibričić), Ibišević, Džeko.

Luksemburg: Joubert, Blaise, Bukvić, Schnell, Leweck, Bettmer, Da Mota (od 44. minute Joachim), Payal, Laterza (od 83. minute Janisch), Mutsch, Gerson.

Petak:07.10.2011 ( sportsport.ba )

Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima. Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje. Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi... Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je