Preskoči na glavni sadržaj

Bosna - Rumunija 2-1

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTTLDAsuR2jqprY7_jiQ6Tjhsy8KERoZLZMWy2Jm5Zf9okOq1rlNbnO3ibwAwa8R3-q0M57crFa-RrANLls19jzVY6SYOCigl3-Lq2ERTjvs6pW7EflfP-wGiODBw7ETE-cCYgQD2M5fbG/s637/006_bih_rum.jpg

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras uz sjajnu igru i isu takvu podršku navijača savladala Rumuniju sa 2:1 iako je nakon prvog poluvremena imala gol zaostatka.

Od prve minute su naši igrači krenuli ofanzivno prema golu Pantilimona, ali nije bilo većih prilika sve do 17. minute kada je Misimović sjajno šutirao iz slobodnjaka i pogodio vanjski dio mreže. Rumuni su uzvratili tri minute kasnije također iz slobodnjaka kada je svoj udarac oprobao Adrian Mutu, ali je i njegov udarac završio pored gola.

U 22. minuti još jedna dobra prilika za naš tim. Džeko se izborio za udarac na 18 metara od gola Rumuna i snažno šutirao, ali je gostujući golman skrenuo loptu u korner. Nakon 25 minuta u kojima je naš tim ima više od igre loptu su preuzeli Rumuni i u 29. minuti neočekivano stigli do prednosti.

Iz jedne, na prvi pogled, bezazlene akcije dolaze u vodstvo. Rat je ubacio loptu, ona je došla do Ciprijana Marice koji je prima na prsa i sjajnim poluvolejom matira Hasagića za muk na Bilinom Polju. Do kraja prvog poluvrema smo imali još dvije prilike, ali nismo uspjeli doći do poravnanja.

U 37. minuti je Pjanić iz dobre pozicije izveo slobodan udarac, ali je lopta otišla preko gola, da bi dvije minute prije odmora Zvjezdan Misimović sjajno šutirao u desni ugao rumunskog golmana koji je krajnjim naporom sačuvao svoju mrežu.

U nastavku utakmice ponovo agresivna igra naše reprezentacije koja je u 50. minuti imala dobru priliku, ali je ostalo 1:0 za goste. Pet minuta kasnije Rumuni su mogli završiti posao, ali je ispred Mutua Hasagić odlično intervenisao.

U 63. minuti smo uspjeli poravnati rezultat. Misimović je odlično izveo slobodan udarac, a Vedad Ibišević glavom matirao rumunskog golmana za veliko slavlje naših navijača. Tri minute kasnije sjajna prilika za Džeku, ali Rumun opet brani. Minutu kasnije Lulić je šutirao, ali zamalo pored gola.

Posljednjih petnaestak minuta smo gledali potpunu opsadu gola Rumuna. Nakon nekoliko pravih prilika stadion je proključao u 83. minuti. Pjanić je izveo korner, a najbolji u petercu Rumuna bio je Edin Džeko koji je glavom zatresao mrežu gostiju.

Nakon vodećeg gola naši momci su znalački stali na loptu i nisu dozvolili Rumunima da dođu do našeg gola. Sjajnom taktikom uz pomoć fenomenalnih navijača naši momci su izdržali do posljednjeg sudijskog zvižduka i upisali drugu pobjedu u kvalifikacijama.

BiH – Rumunija 2:1

Stadion Bilino polje.
Gledatelja: 13.000.
Strijelci: 0:1 Marica (30.), 1:1 Ibisevic (64.), 2:1 Đeko (83.).
Žuti kartoni: Rahimic, Ibisevic (BiH),

BiH:Hasagic, Mujdža, Lulić, Rahimic, Spahic, Mravac, Misimovic,(od 81.Ibricic ), Pjanic, Medunjanin,(od 71.Maletic), Ibisevic, (od 76. Muslimovic), Džeko.
Selektor: Safet Sušić.

Rumunija: Pantilemon, Tamas, Goian, Marica, Mutu, Torje, Rapa, Rat, Alexa, Deac, Florescu
Selektor: Razvan Lucescu.

26.03.2011 ( sportsport.ba )



Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima. Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje. Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi... Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je