Preskoči na glavni sadržaj

Meksiko - BIH 2-0


Poraz u posljednjoj provjeri pred Rumuniju
Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena sa 2:0 od Meksika u prijateljskoj utakmici koja je odigrana u Atlanti na Georgia Domeu pred oko 30 hiljada naših navijača. Treba napomenuti da je naš nacionalni imao velike kadrovske probleme.

Četvrtak, 10.02.11.

Prvu pravu priliku na utakmici imalu su Meksikanci. Edgar Ivan Pacheco Rodriguez "na foru" je izveo jedan prekid nakon kojeg se sam pred Kenanom Hasagićem našao Javier Hernandez Balcazar Chicharito koji je veoma loše šutirao.


Emir Spahić je u 12. minuti prošao po lijevoj strani i uputio u šesnaesterac loptu koja je došla do Zvjezdana Misimovića. Miske je lažnjakom sjajno izbacio jednog igrača Meksika i odlično šutirao, ali udarac je zaustavio Jose de Jesus Corona Rodriguez.

Neugodni Pacheco, četiri minuta kasnije izbacio je Giovanija dos Santosa Ramireza koji probacio loptu korz noge Senadu Luliću, ali ga je zaustavio Hasagić sjajnom intervencijom.

Vedad Ibišević se u 18. minuti našao se ispred Corone i zatresao mrežu Meksikanaca, ali je sudija signalizirao ofsajd. Dvije minute kasnije nakon centaršuta Misimovića iz kornera, pokušao je i Mensur Mujdža, ali lopta je otišla daleko van okvira gola.

Poslije su pokušavali Meksikanci preko Pacheco i Pabla Edsona Barrere Acoste, ali do promjene rezultata nije došlo. Ibišević se u 32. minuti opet našao u dobroj situaciji, ali je za pola koraka bio ispred protivničke odbrane.

Napadač Hoffenheima tri minute kasnije sjajno je uradio dupli pas sa Miralemom Pjanićem, ali njegov uradac zaustavio je Cronona.

Paul Nicolas Aguilar Rojas je nakon solo prodora pokušao ugroziti Hasagića sa nekih 25 metara, ali lopta je otišla daleko van okvira gola, baš kao i ona minutu poslije kada je svoj projektil oprobao Carlos Arnoldo Salcido Flores.

U 41. minuti u našem kaznenon prostoru Barrera po licu udara našeg kapitena Emira Spahića koji loptu izbacuje u korner. Meksikanci su reagovali sportski, te vratili loptu našim momcima.

U posljednjim trenucima prvog poluvremena, Dos Santos je sjajno uposlio Chicharita koji, na svu sreću, sa pet metara nije uspio pogoditi mrežu našeg gola. U prvom dijelu utakmice nije bilo golova.

U drugom poluvremenu tempo je dosta porastao. Već nakon dvije minute nastavka Spahić je oborio Chicharita, a sudija je pokazao na bijelu tačku, pa možda i neopravdano. Napadač Manchester Uniteda je preuzeo odgovornost i realizovao jedanaesterac.

Zatim, uslijedile su dvije dobre prilike za naš nacionalni tim. Prvo je Salihović šutirao iskosa sa lijeve strane. A Ibišević je nakon centaršuta Pjanića pogodio stativu.

Odmah u sljedećem napadu Meksikanaca uslijedila je kazna. Veliku grešku Mujdže koristi Pacheco koji prebacuje Hasagića i udvostručava prednost.

Bez obzira na zaostatak od dva gola, naša reprezentacija je nastavila sa napadima. No, duži period nije bilo pravih prilika ni na jednoj strani. U 62. minuti selektor Safet Sušić u igru je uveo Zlatana Muslimovića umjesto Lulića, a poslije je priliku dobio i Ognjen Vranješ umjesto Harisa Medunjanina.

Salihović je u 72. minuti iz teške pozicije zavrnuo loptu, ali ona nije pronašla put do mreže Meksikanaca. Poslije toga bilo je prilika na obje strane, no ništa značajno.

Subašić u 79. minuti, samo nekoliko trenutaka nakon što je ušao u igru, silovito je šutirao sa nekih 20-ak metara, ali njegov šut je zaustavio Corona.



( Izvor: SportSport.ba )

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima. Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje. Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi... Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je