Preskoči na glavni sadržaj

Svetska - BIH 4-2




Prijateljski susret

Izvor, sportsport.ba

Subota, 29.05.10. 20:53.

Fudbalska reprezentacija Švedske u prijateljskom susretu igranom u Stockholmu pobijedila je naš nacionalni tim rezultatom 4:2.

Iako smo izgubili mora se priznati da smo u prvom poluvremenu bili za nijansu bolji tim, ali je Švedska iskoristila slabost naše odbrane izlaskom Emira Spahića i dobila utakmicu. Sv epohvale našim navijačima, koji će već u Frankfurtu za tri dana ponovo, u to smo sigurni, osvjetlati obraz nacije. Nadajmo se da će i rezultat biti bolji.

Navijači pozvali Papca da se vrati u dres sa državnim grbomUtakmica je odigrana u sjajnoj atmosferi pred oko 20.000 naših navijača. Bh. himna pjevala se na Rasundi, stadionu na kojem je prije 52 godine mladi Pele odigrao prvu utakmicu po kojoj ga je svijet zapamtio. Zastave sa imenima gradova širom naše zemlje krasile su dom švedskog nogometa.

Počelo je napadom Salihovića po lijevoj strani, ali nije bilo nikoga ko bi ispratio akciju. Sve do 15. minute nije bilo prilika ni s jedne strane, a onda su u istoj minuti i naša i švedska reprezentacija napravile po jednu priliku. Salihović je ubacio u kazneni prostor, ali je ispred Džeke i Muslimovića opasnost očistio Majstorović. Već u sljedećem napadu Emir Bajrami sjajno ubaca u peterac naše reprezentacije, ali naš Emir, Spahić, čisti opasnost.

Naša reprezentacija je dobro stajala na terenu i dobro pokrivala švedske igrače. Jedini problem su nam predstavljali Bajrami i Safari, koji su nekoliko puta opasno probili lijevu stranu. U 34. minuti odlična prilika za naš tim. Salihović je sa 18 metara iz slobodnjaka pokušao, ali se Isaksson nije dao prevariti.

Švedska je u vodstvo došla u predposljednjoj minuti prvog poluvremena. Ponovo nam je problem zadao Safari koji je probio lijevi bok i ubacio na peterac gdje je u skoku viši od Spahića bio Toivonen i glavom matirao Begovića. Čim smo krenuli sa centra sudija je pokazao put u svlačionicu.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme naša reprezentacija je poravnala rezultat. Naši navijači su malom bakljadom nagovijestili pogodak. Zvjezdan Misimović, kojeg su Šveđani u prvom poluvremenu odlično pokrivali, izborio je slobodan udarac na nekih 18 metara od gola Andeasa Isakssona, a Sejad Salihović je sjajnim udarcem pogodio mrežu domaćina i donio radost mnogobrojnim navijačima naše reprezentacije.

U 65. minuti je iz igre izašao Emir Bajrami a u igru je ušao Martin Olsson. I kada smo pomislili da je izlaskom Bajramija riješen problem, „uništio“ nas je Olsson. Ključni trenutak je bila 66. minuta kada je iz igre izašao Spahić i odbrana našeg tima je kapitulirala. Minutu kasnije Olsson je iz ofsajda pogodio za vodstvo Švedske od 2:1. Nakon toga su Šveđani zagospodarili terenom, ali promjene rezultata nije bilo sve do 82. minute.

U 82. minuti nam je ponovo Martin Olsson postigao pogodak i mislili smo da je utakmica gotova, ali nam je Ermin Zec minutu prije kraja donio tračak nade. Misimović je sjano uposlio Jahića koji pronalazi Zeca, a doskorašnji napadač Šibenika pogađa za 3:2. Ipak, dvije minute kasnije, u sudijskom vremenu, napadač Hamburga Marcus Berg postavio je konačnih 4:2.

Iako smo izgubili mora se priznati da smo u prvom poluvremenu bili za nijansu bolji tim, ali je Švedska iskoristila slabost naše odbrane izlaskom Emira Spahića i dobila utakmicu. Sve pohvale našim navijačima, koji će već u Frankfurtu za tri dana ponovo, u to smo sigurni, osvjetlati obraz nacije. Nadajmo se da će i rezultat biti bolji.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima. Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje. Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi... Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je