Preskoči na glavni sadržaj

Portugal - Bosna 1:0

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOV4COfQwhJBrK88KLHUTcceEzb4yMi9Qqp2QvG-re9g1npr6b5SbISyIOjuTHbDJ1f2UwIsn6fkpIEJK-gePy61Vu7ehixvxriVnqlxN0LT3WLfuj0FDJqrpFm3o8IktBSm5AkMXrHcA_/s637/002_por_bih_2009.jpg.jpg

U Lisabonu na Da Luž stadionu okončano je prvih 90 minuta dvomeča Portugal-BiH. Naša reprezentacija je, nažalost, poražena. Ali, možemo biti zadovoljni što je samo Alves bio precizan, isto tako nesretni zbog dvije velike šanse u zadnjim minutama.

Lisabon i stadion Da Luž danas je, bar za nas, Bosance i Hercegovce, bio centar svijeta. Armija bosanskohercegovačkih navijača okupirala je prijestolnicu Portugala, i cijelo popodne čekao se okršaj Portugala i BiH.

Susret je počeo u 21:30 i to u, ruku na srce, potpunoj dominaciji igrača u bordo dresovima. Već od prve minute mogao se nagovijestiti jedan protivnik koji svojom igrom podsjeća na Španiju. Kratki pasovi počeli su od prvog sučevog zvižduka, a u trećoj minuti naš kapiten Emir Spahić uz dosta je muke loptu ispred Nanija izbacio u korner. Minut kasnije Raul Meireles sa 17 metara, nešto iz kosa, pokušava prvi zagrijati dlanove Kenana Hasagića, ali nije uspio u tome budući da je njegov udarac otišao daleko od našeg gola.

Na drugoj strani Misimović pokušava sa osamnaest metara, te daje na znanje Portugalcima da se nismo došli samo braniti, iako je tako djelovalo u prvih pola sata. U osmoj minuti Chelseaov ofanzivac Deco je centrirao, njegov klubski suigrač Ricardo Carvalho glavom prebacio do Liedsona, no njegov pokušaj glavom odlazi pored stative Hasagića, i ovo je u prvih desetak minuta bila najbolja šansa. Opasni smo noćas bili na prekidima, pa je tako Misketov centaršut iz kornera završio na glavi Ibričića, a njegov udarac, pak, na tribinama lisabonskog stadiona, iako je ovo bila dosta dobra prilika. Pomalo smo se oslobađali pritiska Portugalaca, pa je Džeko pokušao u 13. minuti, no otišlo je to 'nebu pod oblake'.

Potom u samo šezdesetak sekundi dvije javne opomene. Martin Atkinson upozorio je našeg Ibiševića, te portugalskog kreativca Deca. Brzonogi omaleni Nani pada u 18. minuti pored Spahića, ali nije Atkinson nasjeo na njegovu simulaciju. U 20. minuti sve češće pomenuti Nani efektno je vratio loptu na vrh našeg prostora, a Bruno Alves opalio pored desne stative Hasagića. Živci svih plavo-žutih navijača bili su na rubu kada je Hasagić lažnjakom pred svojim golom izbacio Liedsona. Dobar udarac uputio je ka našem golu Meireles, ali je Hasagić ovaj zaista opasni udarac dlanovima izbacio preko gola u novi korner domaćih. A, onda je stiglo i vodstvo portugalskog sastava. Ubačaj sa desne strane, Bruno Alves na drugoj se stativi našao sam pred praznim golom, Hasagić je u međuvremenu ostao na prvoj stativi, i glavom neometano spustio loptu u mrežu.

Taj pogodak kao da nam je donio krila, pa su naši igrači izgledali dosta složenije na trenu, a samim tim i opasnije po gol Eduarda. Imali smo dobru šansu u 33. minuti. Džeko je dodao do Salihovića, Hoffenheimov igrač dobro centrirao a Ibišević sa nekih desetak metara šutirao iznad gola. Muratović je u 37. minuti zaradio javnu opomenu i zbog toga će propustiti uzvratni susret, baš kao i Rahimić i Spahić.

Sedam minuta prije kraja Sejad Salihović imao je dvije izgledne prilike u jednom napadu. Primio je jednu dugu loptu Ibričića, šutirao a Eduardo krajnjim naporom odbranio, zatim ponovo uspio na odbivenu šutirati, no i po drugi put uspješniji je bio golman Brage. Džeko je projurio domaćom odbranom par minuta kasnije, pokušao iz kosa sa desne strane ubaciti, a Carvalho ipak čisti ispred svog gola. Stopostotna šansa u finišu prvog dijela. Misimović je izveo korner, lopta ravno na glavu Ibričića, svi smo već bili u transu misleći da je riječ o poravnanju, ali je lopta pogodila prečku. Izraz na licu zbunjenog selektora Portugala, Ricarda Queireza. Do kraja prvog dijela još jedna prilika. Slobodni udarac za naše momke, slična pozicija kao ona protiv Turske (1:1). Ipak, ovaj put Salihović šutira metar-dva iznad Eduardovog gola.

Nastavak donosi ponovo pritisak Portugala, kao da je petnaest minuta odmora ponovo dalo domaćima snagu, a nama neku zbunjenost. Nekoliko je puta Atkinson svirao faul za Portugal u zoni udarca. Tako je Dudu u 51. minuti iz izgledne situacije pogodio samo u živi zid. Potom je uslijedilo nekoliko minuta igre na sredini terena, bez pravog pritiska i jednih i drugih. U 58. minuti Nani dodaje do Meirelesa, ovaj produžuje do Deca, a bivši igrač Barcelone sa sedamnaest metara poslao lotpu visoko iznad gola. Nešto bolju priliku propušta opet neugodni Nani. Manchesterov krilni igrač prebacio je sjajno Jahića, naštimao se i topovski šutirao, ali na našu sreću iznad gola i ovaj put.

Meireles se u 60. minuti okušao sa udarcem, no traljavo je to bilo, tek lagan plijen za Kenana koji je poslije primljenog gola bio sve sigurniji. Napadi domaćih su se nastavljali, u 63. minuti Simao je dva puta izbacio Jahića, a onda nesnažno opalio do Hasagićevog naručja. Prvu izmjenu izvršili su domaći, kada je u 67. minuti Nani izašao, a Fabio Coentrao ušao. Upravo Coentrao šutira u 70. minuti, no bez opasnosti. Naši igrači pokuašavali su organizovati jedan kvalitetan napad, ali sve je to spriječavao roborusni Realov defaznivac Pepe. U 74. minuti Ibišević pada pored Eduarda, Atkinson nije vidio prekršaj i nastavilo se igrati. Petnaest minuta prije kraja i zatresla se Eduardova mreža, nažalost vanjski dio. Džeko se dobro oslobodio svog čuvara na lijevoj strani, dosta iz kosa, nanišanio i topovski prizemno opalio. Kao što rekosmo, samo u vanjski dio.

Zadnjih deset minuta se igralo dosta otvoreno, a tome svjedoči i izmjene našeg selektora, koji je dao priliku Muslimoviću i Pjaniću, i to umjesto Misimovića i Muratovića. 89. minuta mogla nam je donijeti radost, ali na kraju samo možemo duboko žaliti. Duga lopta Ibričića dolazi na glavu Džeke koji je prije toga pobjegao odbrani Portugala, lopta se odbija od pod i pogađa prečku, a onda Muslimović desnom nogom pogađa lijevu stativu Eduardovog gola. U oba navarta je domaći golman bio savladan, ali nas sreća ovaj put nije poslužila. Utakmica je nakon četiri minute okončana rezultatom 1:0, što nam itekako daje šanse da, ipak, na kraju doživimo vječno sanjani san - Svjetsko prvenstvo!

Uzvratni susret igra se u srijedu kada će Bilino Polje ugostiti Portugal, momčad koja sa razlogom nosi epitet "evropskih Brazilaca". Velika prednost im je ovaj rezultat, ali i neigranje Spahića, Rahimića, pa i Muratovića.



Portugal - Bosna i Hercegovina 1:0

Strelci: (Alves 31)
Sudija: Martin Atkinson (Engleska)
Žuti kartoni: Deco (Portugal), Spahić, Rahimić i Ibišević (BIH.

PORTUGAL: Eduardo, Bruno Alves, Paulo Ferreira, Duda, Ricardo Carvalho, Pepe, Meireles, Nani /od 69. Coentrao/, Deco /od 84. Deco/, Nani, Simao /od 88. Hugo Almeida/, Liedson. Selektor: Ricardo Queiroz.
BIH: Hasagić, Spahić, Nadarević, Jahić, Salihović, Ibričić, Rahimić, Muratović /od 88. Pjanić/, Misimović /od 81. Muslimović/, Džeko, Ibišević. Selektor: Miroslav Blažević.





Popularni postovi s ovog bloga

BRAZIL - BOSNA 1-0

Pobjeda (2:1) nad Azurima početkom novembra 1996. godine u prijateljskom susretu na Koševu je imala velikog odjeka. Nekoliko dana kasnije stigao je poziv za gostovanje u Brazilu, naravno da je odmah prihvaćen, ali se nije ni znalo gdje će susret biti odigran. Bio je preciziran samo datum odigravanja, 18. decembar. Na utakmici sa Slovencima u Ljubljani selektor Fuad Muzurović je igračima saopštio da putuju u Brazil i da će im biti javljeno kada. Saznali su da putuju u Manaus, grad u srcu Amazonije, ali selektor Muzurović je uspio okupiti 10-ak igrača, jer većina nije imala pasoše. Na put su krenuli autobusom ispred zgrade Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića u četvrtak, 12. decembra. Putovali su preko Mostara, Ploča i Splita do Trogira, prespavali u hotelu Medena, a sutradan ujutro su avionom letjeli preko Frankfurta do Amsterdama. Čekanje na vize Na put je krenulo 12 igrača, dva golmana, Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead

Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji

R eprezentacija na Svjetskim Prvenstvima 1930-2006 Yugoslavia / Bosna i Hercegovina | '30 | '34 | '38 | '50 | '54 | '58 | '62 | '66 | '70 | '74 | '78 | '82 | '86 | '90 | '94 | '98 | '02 | '06 | '10 | Održan : 08/06/1990 - 08/07/1990 Timova : 24 Utakmica : 52 Golova : 115 (2,2 po utakmici) Gledalaca : 2,516,348 (48,391 po utakmici ) Finale : SR Nemačka - Argentina 1:0 Najbolji strelac : Salvatore Skilaći (Ita) - 6 Plasman Jugoslavije : Eliminacija u četvrfinalu Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Posle Meksika, Italija je se kao druga upisala u red zemalja koje su dva puta organizovale Svetsko prvenstvo. Pošto su izašli kao pobednici iz trke sa Engleskom, Sovjetskim savezom i Grčkom, Italijani nisu škrtarili u pripremi Mundijala. Tako su izgradjeni potpuno novi stadioni u Torinu i Bariju, dok je preostalih 10 objekata na

Džekina žrtva, Lulićeva glupost i kapa dole za borbenost

Rezultatom i igrom naših reprezentativaca u baražu za EURO 2012 ne možemo biti zadovoljni. Debakl na «Lužu» od Portugala (2:6) otresao nas je o zemlju, pa smo iz novih «historijskih utakmica» izašli pognutih glava sa velikom knedlom u grlima. Međutim, svi, ama baš svi igrači kojima je Sušić ukazao povjerenje u 180 minuta okršaja sa super jakim protivnikom, zaslužuju čestitke za bespoštednu borbu u dresu sa državnim grbom ove zemlje. Nismo imali sreće u žrijebu doigravanja za šampionat u Ukrajini i Poljskoj, i to je fakat. Opet Portugal kao u baražu za Mundijal 2010. Ponovo «zvijeri» poput Ronalda i Nanija. Izgubili smo i ovaj put od boljeg. Nećemo vidjeti ni narodno EP. Da smo se sastali sa Česima ili Ircima danas bi gotovo je sigurno klicali u ime plasmana na EURO 2012. A, i da smo snage odmjerili sa komšijama Hrvatima, niko ne može reći da ne bi bili slavljenici. Ali da je babi... Ipak, uspjeh ovih i prethodnih kvalifikacija je što je stvoren kult reprezentacije, koja je